Kategorier
Woodworking

Skew – ”skevning” och effektiv skärande vinkel

Skew på svenska blir skev. Man kanske kan säga att man ”skevar” stämjärnet eller hyveln? Oavsett så är det fenomenet där man får en lägre skärande vinkel när man vinklar (”skevar”) sin egg i förhållande till skärriktningen.

Har man aldrig stött på fenomenet innan måste man ofta tänka igenom de olika vinklarna för sig själv innan det blir logiskt och självklart att det är så.

Efter att ha dammat av lite kunskaper i linjär algebra lyckades jag hitta en formel för att räkna fram den effektiva skärande vinkeln, eller med andra ord hur mycket man kan sänka sin skärvinkel genom att bara vinkla sitt verktyg.

Här är alltså vinkel alfa verktygets fasvinkel medan beta är vinkeln med vilken man vrider eggen i förhållande till skärriktningen. Följande tabell ger den effektiva skärande vinkeln för lite olika (vanligt förekommande) fasvinklar och skevning vid 30, 45 respektive 60 grader.

Som en exempel kan vi ta en stöthyvel med totalt 37° skärande vinkel (low-angle och 25° fasvinkel). Om man alltså skevar denna 45° får man en effektiv skärande vinkel på 25°.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.