Kategorier
Uncategorized

Semmelweisseffekten

För ett tag sedan stötte jag på begreppet Semmelweissreflex. Vid något tillfälle har jag uttryckligen tänkt att ett sådant fenomen borde ha ett eget namn och glädjande nog så var det precis så. Det tog exakt en googling innan jag förstod att det faktiskt var den ungerske läkaren Ignatz Semmelweiss som hade fått låna ut sitt namn. Sannolikt har han med vånda vänt sig åtminstone ett par varv i sin grav, för vem fan vill ge sitt namn åt ett av mänsklighetens sämsta egenskaper.

Wikipediadefinitionen lyder:

The Semmelweis reflex or ”Semmelweis effect” is a metaphor for the reflex-like tendency to reject new evidence or new knowledge because it contradicts established norms, beliefs or paradigms.

Att Semmelweiss gett upphov till begreppet är passande. Det var Semmelweiss som föreslog att läkarkollegorna på BB i 1850-talets Wien skulle tvätta händerna innan de kördes upp i underliven på födande kvinnor. Självklart kände hans läkarkollegor sig kränkta och började genast håna Semmelweiss för ett så korkat påhitt. Man skulle kunna tro att ett så barnsligt beteende hör hemma i modern tid, men tydligen var folk lika dåliga på att tänka rationellt då som nu.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *